2013. március 27., szerda

Néhány gondolat a csalókról.

Tapasztalat, hogy aki már találkozott ezzel a bloggal, sajnos már túl későn tette. Rengetegen csak akkor kezdenek gyanakodni, amikor az előre utalt pénz ellenértéke már napok óta nem érkezik meg és az eladó sem érhető már el. Ekkor a számlaszámra rákeresve az interneten sokszor már korábbi áldozatok kommentjeivel találkozhatunk, és ilyenkor válik nyilvánvalóvá: átvertek. Ezért most arról fogunk beszélni, hogyan kerüljük el időben a csalókat.


Csalók mindig lesznek. Néha több van, néha kevesebb, ez rengeteg tényezőtől függ. Függ a szociális rendszertől, egy ország gazdasági helyzetétől, a törvények szigorától, állami kontrolltól, banki rendszertől, az emberek naivitásától, és még sok más dologtól. Ennek a blognak az a célja, hogy segítsen, hogy csökkenjen a magyarországi online csalások száma. Nyilván nem mi leszünk azok, akik a jövőbeli tolvajoknak növelik a szociális segélyét, vagy visszaadják a munkáját, és a törvényhozásra sincs befolyásunk. De ha a vásárló kicsit visszavesz a naivitásából, és a végzetes előre utalás előtt utánanéz pár dolognak, és betartja a lejjebb leírt tippeket, akkor szinte biztosan megmenekülhet az átveréstől.

A klasszikus bűnözési formák mellett az internet megjelenésével több új, az elkövetők számára viszonylag biztonságos módszer lett elérhető. Mivel a Btk. az 50 000 Ft alatti vagyon elleni bűncselekményeket csak szabálysértésként kezeli, szinte semmilyen következménye nincs annak, ha valaki a neten csal ki valakitől 49500Ft-ot. Ezzel szemben a betöréses lopás, vagy utcán megállítás és fenyegetőzés súlyosabb, azt a rendőrség továbbra is komolyan veszi. Viszont jogilag az online csalások olyanok, mintha egy parkban letennénk egy padra a pénzt, (maradjunk a 49500Ft-nál) majd hazamennénk, és pár nap múlva visszaérvén nem látjuk már azt, a helyén csak egy névjegykártya van, valószínűleg hamis lakcímmel, névvel, de egy valódi bankszámlaszámmal. Ebben az esetben egy feljelentés úgy végződik, hogy a rendőrség a számlaszám alapján megkapja az illetékes banktól a számlatulajdonos adatait, majd ezeket az adatokat a rendőrség eljutattja a területileg illetékes jegyzőnek, és a rendőrség kiállít egy határozatot, ami szerint vagy nem történt bűncselekmény, vagy nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű bizonyíték. És ezalatt a két hónap alatt tovább csalhatnak az elkövetők. Azonban itt fontos megjegyezni azt is, hogy amennyiben több áldozat is van, és ezek együttes összege meghaladja az 50000Ft-ot, akkor már üzletszerűen elkövetett csalásról beszélünk, és ekkor már komolyabb következmények is lehetnek, mint például Jakocska Szandra, és társai ügyében. (ők egyébként sajnos szabadlábon védekezhetnek). Azonban nem érdemes arra számítani, hogy minden csalót kézre kerítenek, és a pénz is valószínűleg soha sem jut vissza gazdájához.

Ez a blog leginkább az aprod.hu, jofogas.hu, hardverapro.hu, expressz.hu oldalakon történő átverésekkel foglalkozik. Mert ezeket használják leggyakrabban. A vatera és teszvesz sem sokkal biztonságosabb, de ott a hirdetés pénzbe kerül, és a hirdetők a felhasználói feltételek során elfogadják, hogy bármilyen atrocitás esetén az oldal üzemeltetője kiadja a személyes adatokat a rendőrségnek, így könnyebb megtalálni az elkövetőket. A többi, ingyenes apróhirdetési oldal azonban teljes mértékben lehetővé teszi az anonimitást, és nem is nagyon tudnak mit kezdeni az átverőkkel. Itt kiemelném a hardverapro.hu-t, ami nem kimondottan egy profitorientált cég, nekik fontosabb a közösségépítés, és az internet jó hangulatának megtartása. Ott egy fiatalokból álló, önkéntes admin csapat IP cím alapján azonnal tiltja a csalókat, és ugyanabból a házból nem fognak tudni mégegyszer regisztrálni az oldalra. De attól még ott is számíthatunk átverésekre. A jófogás, apród, és expressz azonban meghagyja a teljes anonimitás lehetőségét, csak egy működő emailcím kell a regisztrációhoz, ilyet pedig tonna számra lehet gyártani, és ha kitiltják az oldalról, csak egy új emailcím kell, és máris újra tevékenykedhetnek. 

És hogy is néz ki egy ilyen hirdetés? Miből tudhatjuk, hogy csaló? Először is a cél az, hogy minél több ember tekintse meg, ezért szinte mindig töltenek fel róla fényképet, gyakran többet is. A szöveg lényegretörő, próbál hozzá nem értőnek tűnni, mintha nem tudná, hogy mennyit ér eredetileg az adott termék. És ami a legfontosabb, irreálisan alacsony az ár, szinte biztos hogy 50 000 Ft alatti. Ezen kívül még ami érdekes, hogy az átverések 90%-a a három alábbi kategóriában történik: mobiltelefon, laptop, baba-mama holmik. Az első két téma kézenfekvő, ezeknek van a legnagyobb forgalma az interneten, egy pár hónapos terméket is 50-60%-al a bolti ár alatt lehet megvenni, ráadásul alig használtan. Ha valaki meglátja álmai gépét, vagy iPhoneját, irreálisan olcsón, nem fog gondolkozni, kell neki, és megveszi. A másik a baba-mama holmik. Egyéni véleményem szerint az egyik leggusztustalanabb állatfaj az, aki kismamákat, újdonsült anyukákat akar átverni. Ez azonban sajnos nagyon könnyű. A terhesség, szülés, gyermekvállalás rengeteg kiadással jár, ilyenkor még a jómódúbb családok is szívesen fogadnak ismerősöktől használt, idősebb babáknak már nem kellő ruhákat, játékokat, kiságyakat, stb, ha pedig erre nincs sok lehetőség, az interneten olcsóbban megvehető használt termékek is jó választásnak tűnnek. És ilyenkor jön még hozzá az, hogy a napi 25 órában gyerek mellett levő anyukának nem lesz ideje, hogy elmenjen a termékért, személyesen vegye át, neki sokkal könnyebb, hogy csak átutalja, és megvárja míg megjön. Erről egy 50 oldalas esettanulmányt is lehetne írni, de most már csak annyit tennék még hozzá, hogy jellemzően sok fiatal anya ilyenkor találkozik először az apróhirdetéses oldalakkal, és viszonylag naivak, ezen kívül a naivitást hatványozottan növeli az a gondolat, hogy egy boldog anyuka nem gondolná, hogy egy másik anya ilyen aljas módon átverné őt. Ezért különösen babaholmik esetén nem javaslom semmiképp sem az átutalást. Inkább kérjünk segítséget, használt ruhákat ismerősöktől. Vagy vásároljunk tőlük.

Ha a hirdetés témája, szövege, és ára még nem bizonyította egyértelműen számunkra hogy csalóról van szó, nézzük meg hogy milyen település van megadva a hirdetésben. A magyarok 33%-a Budapesten, vagy annak közvetlen vonzáskörzetében él (ne tessék vitatkozni, Pest megyét is beszámoltam, meg az ingázókat). Ezek az emberek ha nem csalók, a könnyebb eladhatóság érdekében mindig Budapestet jelölik meg a termék helyének. Aki pedig egy vidéki nevenincs falucskában él, ő is a közeli nagyobb várost adja meg általában a termék helyeként, mert így nagyobb az esély arra, hogy talál rá vevőt. Ezzel szemben a csalók többsége direkt Isten háta mögötti falukat jelöl be, ezáltal a vevő is úgy gondolja, hogy hát ő oda biztos nem megy el, mindenkinek jobb a posta. Tehát ilyenkor is mindenképp legyünk gyanakvóak! Fontos még megjegyezni hogy a képek eredetiéségét is ellenőrizzük. Erről a témáról már készült egy részletes poszt, mindenképp olvassa el!

Amennyiben még mindig korrektnek tűnik egy termék, és felvesszük a kapcsolatot a hirdetővel, akkor általában mindig a személyes átvétel lehetősége jön fel először. Ilyenkor a klasszikus csaló úgy felel, hogy nem tudja elvinni sehova, nincs semmilyen rokona, ismerőse, aki jár nagyobb városok fel, szóval személyes átvétel csak Mucsaröcsögén oldható meg, egyéb esetben az előre utalást, és postát javasolja. Ilyenkor még azzal is találkozhatunk, hogy közli hogy gyorsan kell neki a pénz mert, hó vége van vagy csak simán meg van szorulva. Nem habozik, rögtön küld számlaszámot, és nagyon udvariasan kéri a vevőt, hogy minél hamarabb utalja el a pénzt, mert még akkor a hétvége előtt fel tudja adni, vagy valami hasonló. A csalónak érdeke hogy minél hamarabb utaljunk, mielőtt még körbekérdezünk ismerőstől vagy utánanézünk az adatoknak a számlaszámtárban. Inkább nagyobb értékű elektronikai termékeknél jellemző, hogy ha habozik a vásárló, felajánlják, hogy küldjön előleget, és majd miután megérkezik, utána küldje a többit. Ez tisztességesnek, és korrektnek hangzik, sőt, úgy tesz az eladó, mintha ő lenne olyan naiv, hogy beéri az összeg felével/harmadával mielőtt elpostázza. Az esetek 99%-ában aki előleget kér, az csaló! Senkinek nem érdeke, hogy megkapja az eredeti vételár töredékét, és a postai feladás után csak hetekkel, hónapokkal később kapja meg a pénz többi részét.

Nagyjából ennyit. Ezen kívül még érdemes apróságokra figyelni, mint például az idétlen e-mailcímek, vagy a helyesírás teljes hiánya. Ami pedig a legfontosabb, nem éri meg a kockázat azt a pénzt. Javaslom, hogy irreálisan alacsony árak esetén csak személyesen vásároljunk. Fontosanak tartanám még megjegyezni, hogy az előreutalások elenyésző részében történik csalás, szóval aki előre utalást kér a vásárlásnál, nem feltétlenül csaló. Én személy szerint ilyenkor mindig kérek személyi és lakcímkártyáról képet, így viszonylag biztonságban érzem magam, ezt mindenkinek csak ajánlani tudom.

3 megjegyzés:

  1. Hello!Engemet ez erdekel, hogy atveres vagy nem, www.kulfoldimunkausa.5mp.eu? Koszonom szepen.

    VálaszTörlés
  2. Igen, átverés. Remélem nem későn írok.
    http://kulfoldimunkausa.com, és az általad említett oldal társai egymásnak, ha megnézed egymásra épülnek, csak a mondatait fogalmazza át.
    ESTE kártyával eleve nem dolgozhatsz. Vagyis, lehet hogy dolgozol 90 napig, eddig tart a turistavízumod, de csak illegálisan kapod a melót. Ha a hatóságiak rájönnek hogy te elválaltad a munkát keményen megbüntetnek, és kitoloncolnak az országból. Soha többet nem lépheted át az országhatárt e miatt. Jól gondold meg... És még a munkát se kapod meg lehet. Megkapod a repjegyet ami 190 helyett 140ezer és a többi 210ezer eltűnik a zsebükbe. Jól figyelj: Csak akkor kapsz munkát ott ha amerikai nem tudja elvégezni a munkát kutatóorvos vagy pl.

    VálaszTörlés
  3. http://amerikaimagyarok.blogspot.hu/2011/07/usa-munka-kesz-atveres-show.html
    Ezt itt már túltárgyalták 3 év alatt. :) A munka valós!
    Nincs jegy 140 ezerért, és a 190 és a 140 között nem 210 a szám. :)

    VálaszTörlés

Szóljon hozzá, kérdezzen bátran!