2013. február 5., kedd

Tényleg ő csinálta a képet?

Gyanús egy apróhirdetés? A fickó túl olcsón ad egy laptopot és még képet is küldött róla, meg valós leírást, de nem tudod hogy hihetsz-e neki vagy sem?

Ha egy hirdető át akar verni minket, mert irreálisan alacsony árával csak azt akarja elérni, hogy előre utaljuk neki a pénzünket, akkor valószínűleg a termékről készített fényképet sem ő csinálta, hanem valahonnan a netről szedte. Szerencsére a Google-nek van egy képkereső szolgáltatása amivel ezt ellenőrizni tudjuk.


Jelenleg az internetes csalók egyik kedvenc helyszíne az aprod.hu, mai csalónkat is onnan vadásztuk elő. Íme itt van a hirdetése, amiről perceken belül ki fog derülni, hogy nem is ő csinálta a képeket, és valószínűleg soha nem is volt a kezében a meghirdetett termék


Már az árból és a nevenincs településből következtethetünk arra, hogy emberünk nem teljesen korrekt. Ugyanis még a vidéki kis falvak valódi hirdetői is közeli ismertebb, nagyobb városokat adnak meg helyszínnek, mert úgy nagyobb valószínűséggel talál vevőt a termékére, míg az Isten háta mögötti kis falvaknál a gyanútlan vevő úgy gondolja, hogy ő oda tuti nem utazik le csak emiatt, inkább intézzék postán a dolgot.

1. Szóval ha eddig még nem jelentettük a felhasználót a honlap üzemeltetőinél (ezt mindig tegyük meg ha valakiről biztosan tudjuk, hogy épp naiv, jóhiszemű áldozatokra vadászik), akkor ellenőrizzük, hogy vajon ő fotózta-e a képeket. Ehhez a képen jobb egérgombbal kattintsunk, és válasszuk ki a "kép URL-jének másolása" (ez a szöveg böngészőnként változhat) opciót.


2. Most pedig hozzuk be a google-t. Ha valaki esetleg nem ismerné, kb így néz ki:


3. Ezután kattintsunk a felső sávban a "képek" menüpontra:


4. Itt a keresőmező jobb oldalán két kis ikont látunk, ebből a fényképezőre kattintsunk:


5. Ekkor két opció közül választhatunk. Feltöltünk egy képet a gépünkről, és arra keresünk rá a neten, vagy pedig egy már a neten levő képhez keresünk nagyon hasonlókat, ekkor csak a keresendő kép linkjét kell bemásolnunk.

6. Ctrl + V és egy Enter után pedig már láthatjuk is a találatokat.


7. Itt listázza a hasonló képeket, illetve olyan oldalakat, ahol hasonló tartalmak fordulnak elő, nekünk azonban azok a képek kellenek, amikkel 100%-os egyezést talált a google. Ezek a "összes méret" gombra kattintva jönnek elő, forrásaikkal együtt.

8. Itt pedig csak ki kell választani egy másik forrást, ahol ugyanez a kép megtalálható volt, és már láthatjuk is, hogy a mi csalónk egy fél évvel korábbi hirdetést 1:1-ben lemásolt, annyi különbséggel, hogy felére csökkentette az árat.


9. Most pedig már mehet a csaló jelentése, és aki késztetést érez rá, írhat neki egy szép levelet, amitől majd elmegy a kedve a netes bűnözéstől, vagy akár fel is hívhatja és kifejtheti nemtetszését a tevékenysége iránt.

Végül arról írnék, hogy nem minden esetben csaló az, aki más fényképét teszi ki egy hirdetésben, hiszen sok tisztességes ember csak azért csinál hasonlót, mert épp nagyon nem volt ideje még fényképeket csinálni a mobiljával, majd azt feltölteni a gépre, és onnan még az internetre is, de ha egyenesen azt állítja, hogy ő fotózta a képet, akkor természetesen ne higgyünk neki.
Sajnos a másik eset is igen gyakori, amikor a csalók olyan képeket tesznek fel a termékről, vagy küldenek nekünk e-mailben, amik nincsenek fent másik példányban az interneten, ebből azt is gondolhatjuk, hogy ők maguk csinálták, vagyis tényleg megvan neki a termék otthon, és még tisztességesnek is gondoljuk. De ne legyünk naivak, a legfontosabb, hogyha valaki vidéki, és csak a posta jó neki, ráadásul irreálisan alacsony árakat kínál, akkor mindenképp kezeljük fenntartásokkal. Ha pedig valaki mégis úgy dönt, hogy hajlandó kockáztatni (mert sokszor megéri) akkor előtte az utalási címet mindenképp ellenőrizze a számlaszámtárban.

4 megjegyzés:

  1. hú hát ez nagyon hasznos poszt volt, köszi szépen, shatalmas segítség sokaknak, ahogyan maga az oldal is, köszönet még egyszer!

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Én is jártam már úgy, hogy mivel ismeretlen emberektől vásárolok, így nincs okom bízni bennük, kértem egy frissebb fotót a termékről. Mondanom sem kell, még az eladónak állt feljebb, hogy én mit képzelek, hogy ő csaló, mert róla csak pozitív visszajelzések vannak, és mekkora egy szemét vagyok. Nos, nem biztos, hogy ő csaló volt, de miért nem lehet az emberben kétely egy TOTÁL vadidegennel szemben? Hogy neki pozitív visszajelzései vannak egy nem hivatalos oldalon (Facebook), az számomra miért lenne bizonyító erejű?

    Egyébként javasolnám listázni azokat is, akik mindenféle mesékkel kéregetnek, kicsalnak jóhiszemű emberekből adományokat, amiket aztán pénzért árulnak. Ilyenbe is futottam bele, és miután lebuktattam, még én kerültem feketelistára, merthogy az illetőnek csak pozitív visszajelzései vannak. Hát persze, hogy csak az van neki, mivel a vásárlóitól kapta őket, akiknek fogalma sincs, hogy a termék csalásból származik. Akiktől meg kicsalta az adományokat, egyszerűen letiltja, így csak véletlen lehet észrevenni a svindlit.

    VálaszTörlés
  4. A fiamat Kovács József nevű férfi verte át. Iphonnal. Akit még átvert, írjon !

    VálaszTörlés

Szóljon hozzá, kérdezzen bátran!